Annonse
04:00 - 05. juni 2009

Utenriksanalyse: En ny strategi for Burma

Verken boikotten eller den «konstruktive dialogen» har påvirket Burmas brutale generaler.

Lang kamp: Det er 20 år siden Aung San Suu Kyi ble arrestert av militærjuntaen for første gang. Foto: Scanpix
Annonse

Det som ikke fungerer, må kasseres. De så langt feilslåtte utenrikspolitiske strategiene for å påvirke diktaturet i Burma må endres fordi de ikke har virket. I 15 år har to sett tilnærminger, én i vest og én i øst, begge bevist sin sørgelige ineffektivitet. I de vestlige land, anført av EU, USA og Norge, har vi inntatt sterke politiske posisjoner for demokrati og den fengslede nobelprisvinneren Aung San Suu Kyi. Vi har fulgt opp de gode målsettingene med serier av økonomiske sanksjoner mot et land og et regime vi ikke har hatt stort økonomisk samkvem med i vår generasjon.

Kina, India og de sørøstasiatiske nabolandene har stort økonomisk og sosialt samkvem med Burma, og har tilsvarende større påvirkningsmuligheter. Men de har ikke inntatt sterke posisjoner og har heller ikke fulgt opp med sanksjoner som kunne hatt noen virkning. Landene i den viktige økonomiske samarbeidsorganisasjonen Asean har hardnakket hevdet at de gradvis har forbedret Burma etter at de tok opp det juntastyrte landet som medlem for tolv år siden. Også i vestlige land har det vært et økende antall politiske stemmer som har hevdet at «konstruktivt engasjement» er mer effektivt enn boikott.

Dommen over begge linjer falt denne våren da Suu Kyi etter sine mange år i husarrest havnet i det beryktede Insein-fengselet og nå risikerer mange års fengsel etter en ny farseaktig rettssak. Ellers i Burma forsetter undertrykkelsen, diktaturet og overgrepene. I fjor nektet generalene adgang for hjelpeorganisasjoner som ville redde syklonofre. Samtidig arrangerte de en ny folkeavstemning hvor utfallet ble forhåndsmanipulert til nesten hundre prosents deltagelse og over nitti prosents støtte for diktaturet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse