04:00 - 17. juli 2009

Systematisk ondskap

George W. Bush og Dick Cheney satte ondskap i system, slik nazistene gjorde det, sier den verdenskjente psykologen Philip Zimbardo.

Forsker i ondskap: Det er fælt å si det, men ondskap er mer interessant enn godhet, sier Philip Zimbardo. Den anerkjente psykologen mener det meste av ondskap i verden blir utført av vanlige mennesker som krysser grenser fra godt til ondt, uten selv å betrakte handlingene som onde.

28. april 2004 satt professor Philip Zimbardo på et hotellrom i Washington og zappet mellom tv-kanalene. Han stoppet opp ved CBS-programmet 60 Minutes. Det viste bilder av soldater som torturerte irakiske fanger i Abu Ghraib-fengslet i Bagdad. Glisende, unge amerikanere bak en pyramide av nakne menn. En kvinnelig soldat holder en iraker i et hundebånd. En kvinnelig soldat røyker mens nakne fanger tvinges til å masturbere. Bildene gikk verden rundt etter at CBS først offentliggjorde dem.

33 år var gått siden Zimbardo ledet et omstridt eksperiment ved Stanford-universitetet utenfor San Francisco i USA. 24 velfungerende studenter ble valgt ut til å spille rollene som fanger og fangevoktere i et konstruert fengsel i to uker. Eksperimentet ble avbrutt etter seks dager. Da hadde flere av «fangene» brutt sammen på grunn av maktmisbruk og overgrep begått av «fangevokterne».

– Jeg så en åpenbar sammenheng mellom de virkelige hendelsene i Abu Ghraib og vårt eksperiment, sier Zimbardo. I forrige uke var han en av hovedforeleserne da den europeiske psykologikongressen ble avviklet i Oslo. I et timelangt intervju med Morgenbladet er den 76 år gamle professoren engasjert og fokusert. Armbevegelsene avslører ifølge Zimbardo selv hans sicilianske familierøtter, omplantet til New York-bydelen Bronx.

Annonse