Annonse
04:00 - 02. januar 2009

Mennesket mot Markedet

Rettsdrama! Det norske folk har tapt 500 milliarder kroner gjennom oljefondet og går til søksmål mot markedet.

Et annet marked: Det var nok ikke torgkonene eller basarene som stakk av med milliardene. Torghandel i Oslo 1957. Foto: Scanpix
Annonse

Marked (norrønt mark (n) aðr, av lat. Mercantus). 1. Møtested for kjøpere og selgere. (…) 2. Den samlede etterspørsel etter varer eller tjenester, avsetningsmuligheter eller avsetningsområde. (…) 3. Basarlignende tilstelning, ofte med fornøyelsespark, underholdning mm.

Store Norske Leksikon

Men hvor er tiltalte? Det var nok ikke basarene som stakk av med milliardene. En mer verdig mistenkt ble sist observert i Dagens Næringsliv i overskriften: «Uro i markedene». Men på Oslo Børs finner vi ikke noe marked, bare et byråkrati, bestående av pressetalsmenn og direktører. Vi slår opp en plakat: «Etterlyst: Markedet. Spesielle kjennetegn: en usynlig hånd. Kjente alias: Finansmarkedet, Aksjemarkedet, Verdensmarkedet. Kontakt: Det norske folk ved Folk flest.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Fra Norges hovedstad er det ikke mulig å komme seg ut i Europa med tog om sommeren. Det har vi nå nesten vent oss til. Men fra Trondheim går det an. Man kan for eksempel kjøre Vy-tog…»