Annonse
04:00 - 27. mars 2009

Livet i hamsterhjulet

Ingen kan gjøre noe med det økende tempoet. Heller ikke politikerne. De falt av lasset på 1700-tallet.

Stans verden, jeg vil av: Men nei, den tyske sosiologen Hartmut Rosa mener akselerasjon er selve prinsippet for å forstå hele moderniteten, det nytter ikke å stritte imot.
Annonse

– Dagens politikere henger konsekvent etter. De er ute av stand til å styre eller kontrollere hendelser, og kan bare reagere på dem i ettertid, sier den tyske sosiologen Hartmut Rosa til Morgenbladet per e-post. Rosa er i Norge i forbindelse med åpningskonferansen for prosjektet KULTRANS, Universitetet i Oslos nye tverrfaglige storsatsing. Prosjektet sparkes i gang i dag, med Rosas foredrag om akselerasjon.

Treghet. Sosiologen refererer unostalgisk til en tid da demokratiet ikke var utviklet, og de politiske beslutningstagerne hadde kontroll over premissene for verdens gang.

– På 1700- og 1800-tallet var politikken samfunnets drivkraft. Men demokratiske og politiske prosesser er tidkrevende. Nå går det for tregt, og økonomien, teknologien og vitenskapen har tatt fullstendig over som premissleverandør for utviklingen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse