04:00 - 06. februar 2009

Lav kunnskap bak norsk fredsinnsats

UD kjente Sri Lanka-konflikten dårlig da Norge ble megler, og nektet rapportører å dra til landet da forskerinnsatsen skulle kartlegges.

Freden som brast: Våpenhvilen Norge var med på å fremforhandle er død, og soldater fra regjeringshæren inntar Tamiltigrenes tidligere kjerneområder (bildet). Manglende kunnskap om landet og konflikten trekkes frem som forklaring på meglingsfiaskoen. Foto: Scanpix

Sri Lankas regjeringshær har i en militær offensiv de siste ukene overtatt store områder som var kontrollert av den tamilske opprørshæren LTTE. Regjeringen synes å være fast bestemt på å knuse LTTE militært. Sri Lankas Røde Kors melder om store lidelser for sivilbefolkningen på grunn av kampene.

Våpenhvilen som ble forhandlet frem av norske diplomater i 2002 er stendød. Forsøk på fredsforhandlinger etter 2002-avtalen har mislyktes. En forklaring på den norske fiaskoen i Sri Lanka kan være manglende kunnskap om landet og konflikten, ifølge en evaluering av forskningens rolle i norske fredsprosesser.

– Manglende bruk av forskningskompetanse styrket ikke Norges posisjon. Norge gikk inn i fredsprosessen i Sri Lanka med mindre ressurser enn de kunne ha hatt, sier Emery Brusset, som ledet evalueringen.

Annonse