Annonse
04:00 - 27. november 2009

Kjell Arne Røvik om arbeidsliv

Vi var lei av mykt ledelsespreik. Styring fremsto som mer håndfast.

Moderne arbeidsliv: Sikker styring og avformalisering er to trender som går dårlig sammen. Foto: Fra tv-serien The Office, første sesong
Annonse

Høsten 1999 fikk jeg en vill idé til et forskningsprosjekt: jeg ville gjøre undersøkelser gjennom 00-tallet for å fange de idéstrømmene som i størst grad preget det nye tiårets arbeidsliv. Konteksten var denne: Nittiårene hadde vært en gigantisk adventstid. Det magiske tusenårsskiftet lå bare noen uker unna. Selveste Fremtiden skulle fyres i gang første nyttårsdag. Den var spådd å bli uforlignelig. Historien var jo slutt. I dette klimaet ble det fremsatt utallige profetier om hvordan 00-tallets virksomheter ville bli utformet og hvordan det ville være å arbeide der. Prosjektet er gjennomført og publisert, og når tiåret nå ebber ut, har vi fasiten. Vi vet mye om de ideene som de facto setter sine signaturer på arbeidslivet i dette tiåret. Her er en kortversjon:

00-tallet preges først og fremst av at en stadig større beholdning av globale ideer former vår tids virksomheter. Det er et sett globale «gullstandarder» for hvordan den tidsriktige organisasjonen bør se ut og hvordan den bør fungere. Disse ideene, eller oppskriftene, spres lynraskt på 00-tallet til høyst forskjellige typer virksomheter over hele kloden. Typisk for tilstanden like etter tusenårsskiftet er derfor at man baler med de samme ideene overalt samtidig. Ideer som for eksempel kvalitetssikring, samfunnsansvar, omdømmehåndtering og avbyråkratisering former akkurat nå både banken i Milano, flyselskapet i Chicago og kommunen i Nord-Norge. Og dette skjer parallelt i tid: den etablerte forestillingen om at populære ideer først adopteres av private bedrifter og lenge etterpå av offentlige virksomheter er i stadig mindre grad en dekkende beskrivelse. På 00-tallet slår de tunge idébølgene inn stort sett samtidig i både private og offentlige virksomheter.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse