Annonse
04:00 - 24. desember 2009

Hvor fri en kvinne?

Den akademiske feminismen i dag er gjerne sofistikert i sin tilnærming til kultur. Økonomi og politikk har den dårligere grep om.

Farvel fantasi? Maria Reinertsen utfordrer Cathrine Holst: Gjør Holst den feministiske idétradisjonen mindre fantasifull enn den er? I sin bok Hva er feminisme overser hun kulturen elegant. Her er de under Morgenbladet-samtalen på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Janne Lindgren
Annonse

– Du ringte meg senest i går for nok en gang å understreke at jeg ikke må være redd for å stille kritiske spørsmål, at du ikke forventet at jeg skulle ta hensyn og at dette for all del ikke må bli noen koseprat. Det er et gjennomgående tema i boken din at feminismen ikke må ta utgangspunkt i at kvinner har spesielle omsorgsgener. Hvorfor er det så viktig for deg å understreke at kvinner ikke er, bør være eller kan forventes å være snille?

– For noen Morgenbladet-samtaler siden var det noen menn som satt her, og da endte det i slåsskamp. Det ønsker jeg jo ikke, men jeg tenkte det ville være så typisk hvis vi bare satt og jattet og koste oss. Nei, det er ikke så viktig for meg å si at det ikke finnes kvinner som kan fronte verdifulle andre ting i politikk, forskning og kunst. Men mer generelle påstander om at kvinner alltid representerer noe annet, noe likt, og at kvinner alltid er snille, er jeg ganske allergisk mot.

– Hvorfor?

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse