Annonse
04:00 - 11. september 2009

Helt på tellekanten

En av bidragsyterne mener Videnskaps-akademiet sprer misforståelser i ny rapport om metoden for måling av forskning, det såkalte tellekantsystemet.

For og imot: Bibliometri, eller «tellekantsystemet», som metode for måling av vitenskapelig virskomhet har lenge vært omstridt. Nå legges striden åpen i en og samme rapport. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Annonse

Det Norske Videnskaps-Akademi vil ha en ny debatt om hvordan forskning måles. I rapporten «Hvordan måle vitenskap?» er to av tre bidragsytere, professorene Per O. Seglen og Nils Roll-Hansen, kritiske til bibliometri. Bibliometri består i å måle forskning ved hjelp av å telle hvor mye en forsker publiserer. Den tredje bidragsyteren i rapporten forsvarer dette «tellekantsystemet».

– Det kryr av misforståelser i de to andres innlegg, sier Gunnar Sivertsen, forsker i stiftelsen NifuStep og forfatter av den delen av rapporten som forvarer systemet. Han fikk ikke lese de to andre kapitlene før utgivelsen for en uke siden.

– Det kunne ha blitt en bedre diskusjon om tellekantsystemet dersom vi hadde satt oss sammen på forhånd og ryddet misforståelser av veien. Nå bidrar Videnskaps-akademiet til å spre misforståelser, sier Sivertsen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse