Annonse
04:00 - 11. september 2009

Helt på tellekanten

En av bidragsyterne mener Videnskaps-akademiet sprer misforståelser i ny rapport om metoden for måling av forskning, det såkalte tellekantsystemet.

For og imot: Bibliometri, eller «tellekantsystemet», som metode for måling av vitenskapelig virskomhet har lenge vært omstridt. Nå legges striden åpen i en og samme rapport. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Annonse

Det Norske Videnskaps-Akademi vil ha en ny debatt om hvordan forskning måles. I rapporten «Hvordan måle vitenskap?» er to av tre bidragsytere, professorene Per O. Seglen og Nils Roll-Hansen, kritiske til bibliometri. Bibliometri består i å måle forskning ved hjelp av å telle hvor mye en forsker publiserer. Den tredje bidragsyteren i rapporten forsvarer dette «tellekantsystemet».

– Det kryr av misforståelser i de to andres innlegg, sier Gunnar Sivertsen, forsker i stiftelsen NifuStep og forfatter av den delen av rapporten som forvarer systemet. Han fikk ikke lese de to andre kapitlene før utgivelsen for en uke siden.

– Det kunne ha blitt en bedre diskusjon om tellekantsystemet dersom vi hadde satt oss sammen på forhånd og ryddet misforståelser av veien. Nå bidrar Videnskaps-akademiet til å spre misforståelser, sier Sivertsen.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt