Annonse
04:00 - 15. mai 2009

Frivillig tvang

Hvor går grensen mellom press og tvang? Anniken Huitfeldt er ekstremist, og familien Raja er fremtiden.

Barnas beste: Statsråd Anniken Huitfeldt er opptatt av likestilling i innvandrerfamilier, men nekter å avvikle kontantstøtten. Sist søndag sprang hun mellom dialogmøte og hjemmebesøk med VG, med pekefingeren hevet. Foto: Siv Dolmen
Annonse

«Hva gjør vi med dialogmøtet på søndag?» For min egen del var jeg innstilt på en dialogfri helg i skogen, da flasketuten stanset på meg under redaksjonsmøtet sist fredag. Vi er enige om at møtet er viktig og at vi må dekke det. Men hvem går?

Samfunnsredaktøren var allerede booket til Høyres landsmøte. Kulturredaktøren har små barn, og sjefredaktør er inhabil, som medansvarlig for arrangementet. Flasketuten peker på meg. Fellesskapets interesser overvinner mine individuelle, uansvarlige drømmer, buss for tog mellom Drammen og Oslo er ingen unnskyldning. Jeg går. Selvsagt gjør jeg det.

Helt siden Gaza-opptøyene i januar, har kjendisadvokat og venstrepolitiker Abid Q. Raja invitert til såkalte dialogmøter mellom politikere og representanter for innvandrermiljøene på Litteraturhuset i Oslo. Debatten på møtene har gått høyt, tidvis helt opp i taket, om hærverk, hijab, hat og rasisme, også fra innvandrere mot nordmenn. På søndagens møte, det fjerde i rekken, var det kvinneundertrykkelse som sto på dagsorden. Hva kan vi gjøre med problemer som «tvangsekteskap» og «kjønnslemlestelse»? Jeg bruker anførselstegn her, fordi definisjonene i denne sammenhengen åpenbart kommer utenfra.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse