Annonse
04:00 - 24. juli 2009

Fotballen er rund

Norway Cup: Diplomatisk arbeid på gressmattenivå.

Fotballdiplomatiet: Sportsdiplomati står som sterkest når det foregår uavhengig av nasjonale myndig- heter. Bildet viser en situasjon fra kampen mellom Molde og Ellingsrud på Norway Cup i fjor. Foto: Morten Holm/ Scanpix
Annonse

Til uken møtes barnelag fra hele verden til fotballkamp på Ekebergsletta. Norway Cup mener selv at dette bidrar til «internasjonal forbrødring mellom barn og unge». Et av flere tiltak har vært å tildele norske jente- og guttelag vennskapslag i andre land. Disse bor sammen under hele turneringen. Dette forsoner nordmenn med barn fra andre land, men man vet lite om hvorvidt dette har positive konsekvenser på tvers av de andre deltagende nasjonene.

I 1995 møtte et lag fra Palestina for første gang et lag fra Israel på en idrettsarena – på Norway Cup. Det ble tolket som en oppfølging av forhandlingene om Oslo-avtalen. Frode Kyvåg, mangeårig generalsekretær for arrangementet, kan fortelle at Yassir Arafat så på denne begivenheten som så viktig at han avbrøt fredsforhandlingene med Israel og reiste til flyplassen for å ønske det palestinske laget lykke til i Oslo. I 2003 deltok et sammensatt palestinsk-israelsk lag på Ekebergsletta. Laget «Peace Team» besto av ti israelske og elleve palestinske gutter i alderen 12-14 år.

Under fjorårets Norway Cup ble arrangementet benyttet som en anledning og arena for et diplomatisk møte mellom den amerikanske, den kinesiske og den polske ambassadøren i Norge. Den amerikanske ambassadøren Ben Whitney beskrev Norway Cup som «diplomati i sin reneste form» og hevdet at «her møtes folk fra alle deler av verden, de knytter vennskapsbånd, de lærer om hverandres kulturer og nasjoner, de tar hverandre i hendene og har det fint sammen». Uttalelsen ble støttet av de to andre ambassadørene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse