Annonse
04:00 - 16. januar 2009

Farvel, Israel

På 40 år har arbeiderbevegelsen gått fra å være nær venn til skarp kritiker av Israel. Hva skjedde? spør historikeren Hans Olav Lahlum.

1973: Etterforskere rekonstruerer Mossads drap på Ahmed Bouchiki på Lillehammer. Den såkalte Lillehammer-saken var etterkrigstidens første kjente tilfelle av utenlandsk statsterror på norsk jord. Foto: Scanpix
Annonse

Om norsk opinions endrede oppfatning av Israel er den største endringen i moderne norsk mentalitetshistorie, lar seg knapt fastslå. Men spranget fra regjeringen Gerhardsens pro-israelske linje til regjeringen Stoltenbergs kritikk av dagens israelske regjering, er definitivt et av de største skiftene i etterkrigstidens norske utenrikspolitikk. Når og hvorfor brast det så høyt mellom norsk arbeiderbevegelse og staten Israel?

 

Det var en gang i mellomkrigstiden et Norge hvor jødene utgjorde under en promille av befolkningen – og fikk enda mindre positiv oppmerksomhet enn antallet tilsa. Antisemittismen var tydelig uttalt i mange borgerlige miljøer, noe også aviser fra 1920- og 30-tallet bærer sterkt preg av. Bibelens lære om jødenes ansvar for Kristus’ død var en barnelærdom som satt hardt i mange nordmenn: Ord som «sionist» og «jøde» var hyppig brukt som skjellsord også i mange kristne miljøer. En fra ettertiden sett sjokkerende illustrasjon på de kristnes ambivalente forhold til jødene kom så sent som i 1942. Mens den norske kirke da tok klart avstand fra jødeforfølgelsene, nøyde den katolske kirken i Norge seg med å be om fritak for de jødene som hadde konvertert til katolisismen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»