Annonse
04:00 - 16. januar 2009

Farvel, Israel

På 40 år har arbeiderbevegelsen gått fra å være nær venn til skarp kritiker av Israel. Hva skjedde? spør historikeren Hans Olav Lahlum.

1973: Etterforskere rekonstruerer Mossads drap på Ahmed Bouchiki på Lillehammer. Den såkalte Lillehammer-saken var etterkrigstidens første kjente tilfelle av utenlandsk statsterror på norsk jord. Foto: Scanpix
Annonse

Om norsk opinions endrede oppfatning av Israel er den største endringen i moderne norsk mentalitetshistorie, lar seg knapt fastslå. Men spranget fra regjeringen Gerhardsens pro-israelske linje til regjeringen Stoltenbergs kritikk av dagens israelske regjering, er definitivt et av de største skiftene i etterkrigstidens norske utenrikspolitikk. Når og hvorfor brast det så høyt mellom norsk arbeiderbevegelse og staten Israel?

 

Det var en gang i mellomkrigstiden et Norge hvor jødene utgjorde under en promille av befolkningen – og fikk enda mindre positiv oppmerksomhet enn antallet tilsa. Antisemittismen var tydelig uttalt i mange borgerlige miljøer, noe også aviser fra 1920- og 30-tallet bærer sterkt preg av. Bibelens lære om jødenes ansvar for Kristus’ død var en barnelærdom som satt hardt i mange nordmenn: Ord som «sionist» og «jøde» var hyppig brukt som skjellsord også i mange kristne miljøer. En fra ettertiden sett sjokkerende illustrasjon på de kristnes ambivalente forhold til jødene kom så sent som i 1942. Mens den norske kirke da tok klart avstand fra jødeforfølgelsene, nøyde den katolske kirken i Norge seg med å be om fritak for de jødene som hadde konvertert til katolisismen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»
«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»