Annonse
04:00 - 14. august 2009

Eystein Eggen: – Har fått en oppreisning

Annonse

Staten ga NS-barna en beklagelse i 1995, mener forfatteren Eystein Eggen.

Eggen ga i 1993 ut boken Gutten fra Gimle, hvor han skildret sin oppvekst som NS-barn. To år senere, 8. mai 1995, holdt stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl en tale i anledning 50-årsjubileet for freden. I talen sa hun følgende: «I dag ser vi klarere at det var lidelser på begge sider av fronten. Det er også en av grunnene til at ikke alle nordmenn tar fullt ut del i vår glede i dag. Jeg tenker her på dem som har lidd fordi deres fedre valgte gal side under krigen (…)»

– Det var bare noen linjer, men teksten var godkjent i alle partigrupper. Hovedinntrykket var kroken på døren for «gamlekara», altså NS-medlemmene, men grønt lys for NS-barna, sier Eggen.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.