Annonse
04:00 - 14. august 2009

Eystein Eggen: – Har fått en oppreisning

Annonse

Staten ga NS-barna en beklagelse i 1995, mener forfatteren Eystein Eggen.

Eggen ga i 1993 ut boken Gutten fra Gimle, hvor han skildret sin oppvekst som NS-barn. To år senere, 8. mai 1995, holdt stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl en tale i anledning 50-årsjubileet for freden. I talen sa hun følgende: «I dag ser vi klarere at det var lidelser på begge sider av fronten. Det er også en av grunnene til at ikke alle nordmenn tar fullt ut del i vår glede i dag. Jeg tenker her på dem som har lidd fordi deres fedre valgte gal side under krigen (…)»

– Det var bare noen linjer, men teksten var godkjent i alle partigrupper. Hovedinntrykket var kroken på døren for «gamlekara», altså NS-medlemmene, men grønt lys for NS-barna, sier Eggen.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt