Annonse
04:00 - 21. august 2009

Et NS-barnebarns beretning

NS-familienes historie er blitt fortrengt og fortiet. I dette essayet forteller Morten Eriksen om hvordan han nylig er blitt kjent med sin families historie.

Oslos stjerner: Utsnitt fra Victor Linds kunstverk fra 2000, Oslo by night - the stars (150 x 300 cm) hvor leilighetene som jøder eide og som ble konfiskert av nazistyret er markert som stjerner. Morten Eriksens mor vokste opp i en slik leilighet. Bildet tilhører Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, og er gjengitt med kunstnerens tillatelse.
Annonse

Morgenbladet har satt en viktig og vanskelig sak på dagsordenen med Turid Nystøl Rians artikkel 17. juli om et oppgjør og en oppreisning for NS-barna. Den påfølgende debatten har fått mange NS-barn på banen, men den gjelder i høy grad også for NS-barnebarna.

Selv har jeg helt nylig, og først i en alder av 53 år, fått vite at jeg er et «NS-barnebarn». Både mine besteforeldre, min mor og hennes søsken har vært døde i flere år, og først nå har jeg klart å bryte gjennom den muren av taushet og løfter om å tie som effektivt har skjult vår familiehistorie. Først 60 år etter frigjøringen og landssvikoppgjøret skal det altså være mulig å finne ut hvilke hemmeligheter det er som har levd i mørke rom i familien – og preget den i form av avstand, kulde og udefinerbare spenninger mellom mors og fars familier, inn i vår vesle kjernefamilie.

Gjennom et inngiftet familiemedlem, og etter sterkt påtrykk, har jeg endelig fått vite at min tilsynelatende sannhetskjærlige og rettskafne mor og hele hennes familie har skjult vesentlige hendelser i sin familie for oss barna, og også klart å få min far og hans familie til å tie om sin svigerfamilies historie. Selv om familiene sto på hver side under okkupasjonen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse