Annonse
04:00 - 24. desember 2009

Drømmen om forandring

Den største historien i 2009 var maktskiftet i Washington. Har Barack Obama innfridd de enorme forventningene?

Tidsskillet: Barack Obama blir tatt i ed som Amerikas forente staters 44. president av statsadvokat John Roberts på Kapitol høyden i Washington 20. januar 2009. Til høyre Michelle Obama. Foto: Jae C. Hong/Scanpix
Annonse

La oss si (helt hypotetisk) at du var en av dem som heiet på Barack Obama, fikk selvbiografien hans til jul i fjor og opplevde en ekstra lett, forhåpningsfull stemning den dagen han ble tatt i ed som USAs 44. president. Og derfor, et knapt år senere, kjenner du deg litt dum nå som han er avslørt som noe nær en helt vanlig politiker, en mann som forsøker å selge sine uklare kompromisser og åpenbare nederlag som «viktige skritt» på veien mot håp og endring. Da er du ikke alene.

Synkende popularitet. «Mr. President. Hvor er lidenskapen?» spør kommentatoren Neal Gabler i Boston Globe. Han mener Obamas dramatiske fall på meningsmålingene, til at under 50 prosent av amerikanerne mener han gjør en god jobb, skyldes at presidenten har vist at det ikke finnes en ting han ikke kan ofre for et snusfornuftig kompromiss: Hvorfor skal vi bry oss om et offentlig helseforsikringstilbud, klimaavtale i København og øyeblikkelig stengning av Guantànamo-leiren, når Obama selv er villig til å kompromisse det bort, spør Gabler retorisk. Og vi undres:

Skyldes de lave popularitetstallene at amerikanerne er i ferd med å oppdage at Obama egentlig bare er en særs veltalende utgave av Norges statsminister Jens Stoltenberg?

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hvorfor ble akkurat bompenger den skjebnesvangre tuen – som velter regjeringen ut i krise og skaper protestpartier i kommuner over hele landet? Bompengene har til nå klart å betjene…»