Annonse
04:00 - 02. januar 2009

Diskrimineringskoden

Obama-effekt eller ei, det blir ingen «affirmative action» i Frankrike.

Har rapportert: Simone Veil ledet mangfoldskommisjonen i Frankrike.
Annonse

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy gjorde 17. desember rede for nye tiltak rettet mot å bekjempe diskriminering og gjøre tilgangen til høyere utdanning lettere for unge fra vanskeligstilte bydeler. Helt siden opprørene i forstedene høsten 2005, har dette stått høyt på agendaen i Frankrike. Spørsmålet om hvilke løsninger man skal ty til har derimot vært en omtrent like stor kontrovers som selve diskrimineringen.

Sarkozy har lenge vært tilhenger av positiv diskriminering basert på etnisk bakgrunn, noe som har blitt dårlig mottatt i Frankrike. Likhet for loven er en av republikkens grunnverdier. En kommisjon, ledet av Simone Veil, den første kvinnelige presidenten for det europeiske parlamentet, ble likevel i januar i fjor bedt om å redigere en ny innledning til grunnloven ved å introdusere behovet for «respekt for mangfoldet» i det franske samfunnet. Kommisjonen konkluderte derimot i sin rapport med at kampen mot diskriminering både kan og bør gjøres uten endringer i konstitusjonen. Den la først og fremst vekt på at positiv diskriminering for å «reparere» ulikheter grunnet etnisk bakgrunn, har opphav i land der segregering tidligere var lovfestet, noe som ikke er tilfellet i Frankrike. Rapporten argumenterte også med at en fransk «affirmative action» i beste fall vil «svekke samhørigheten i samfunnet», og i verste fall «øke spenninger og mistillit» mellom mennesker på begge sider av de etniske skillelinjene. Sarkozy måtte gi etter, og de nye hjelpetiltakene er kun basert på sosial og økonomisk bakgrunn.

Rajaâ Bel Mahrez, en fransk-marokkaner som vokste opp i Mantes-La-Jolie, en av Paris’ såkalte «følsomme forsteder», er lettet over dette. Hun mener uvitenhet og dårlig tilgang på informasjon er det største problemet for unge i forstedene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse