Annonse
04:00 - 14. august 2009

Det store sviket

Et NS-barns betraktninger i FNs forsoningsår 2009.

Tid for forsoning: Den kollektive fordømmelsen av medlemmer av Nasjonal Samling og deres barn har kastet en mørk skygge over det norske samfunnet, skriver Turid Nystøl Rian. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

En leder i Dagbladet 3. juli 2004 hadde overskriften «Norsk selverkjennelse». Den handler om Bondevik II-regjeringens Stortingsmelding om erstatningsordning for krigsbarn (barn av norske kvinner og tyske soldater), romanifolk, tatere og eldre samer og kvener. Den omtales som en milepæl i norgeshistorien. Lederskribenten tilføyer: «Riktignok glimrer en annen gruppe med sitt fravær, nemlig barn av norske nazister under krigen, men under pressekonferansen åpnet justisministeren for at regjeringen vil komme tilbake til dem.»

Siden da har ikke NS-barna hørt noe mer om «norsk selverkjennelse», verken fra den forrige eller fra den nåværende regjeringen.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse