Annonse
04:00 - 24. desember 2009

De siste tider

Synes du verden i det store og hele er på rett vei? Uhelbredelige pessimister som jeg vet at alt kommer til å bli mye verre.

Forgjengelighetens fyrverkeri: Planet HD 209458b er kommet for nær stjernen den går i bane rundt og vil fordampe. Heller ikke stjerner lever evig. Illustrasjon: Nasa/ESA/AlfredVidal-Madjar
Annonse

Heldigvis tar jeg ofte feil, men i det lange løp får jeg helt sikkert rett. Universet kan virke som et koselig sted å være nå, men bare vent noen milliarder år, så skal du få se!

Astronomi er i en viss forstand en historisk vitenskap. Vi observerer universet slik det var, fra sekunder til milliarder av år tilbake. Fordi alt vi observerer følger fysikkens lover, kan vi likevel si noe om fremtiden. Astronomenes forutsigelser kan vise til betydelig større treffsikkerhet enn spådommene til astrologene, for å si det mildt. Ha dette i minnet når du nå tar fatt på «Elgarøys liste over alt som vil gå galt milliarder av år fra nå». I motsetning til «Dette vil skje i det nye året»-listene til astrologene, som enkelte medier ynder å publisere i disse tider, inneholder min liste ting som faktisk kommer til å skje.

La meg starte med solen. Evighetsmaskiner finnes som kjent ikke, og solen er intet unntak fra denne regelen. Den produserer energien sin ved å fusjonere hydrogen til helium, men om fem milliarder år har den brukt opp drivstoffet. De sentrale delene vil trekke seg sammen og bli varmere, og etter hvert vil energiproduksjon fra helium komme i gang, men på veien dit har de ytre lagene av solen ekspandert kraftig. Solen vil bli til en rød kjempestjerne. Om den blir så stor at den sluker jorden er ennå usikkert, men alt flytende vann vil bli kokt vekk og atmosfæren vil forsvinne. Liv vil ikke kunne eksistere her etter dette.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse