Annonse
04:00 - 24. desember 2009

Dansegulvets vaktmester

Vestlige politikere reagerte imponerende kontant på finanskrisen, men har vondt for å gjøre noe nytt. Det er Jens Stoltenberg et godt eksempel på.

Illustrasjon: Einar T. Lukerstuen
Annonse

2009 startet med politikernes håndtering av finanskrisen og sluttet med klimatoppmøtet i København. Foreløpig kan det fastslås at politikerne har vært forbausende effektive og besluttsomme i sine bestrebelser på å begrense finanskrisens skadevirkninger, mens arbeidet med å begrense klimautslipp går altfor sakte.

Naturligvis ble det slik. Finanskrisen måtte løses. Vestens politikere hadde ikke noe annet valg enn å reagere på den umiddelbare trusselen mot arbeidsplasser og velferd. De hadde dessuten den store fordelen at de ikke satte seg andre mål enn å bevare det eksisterende systemet. På tross av ganske mange retoriske utfall ved forrige årsskifte, har det vist seg at politikernes krisehåndtering ikke dreide seg om annet enn å gjenreise tilliten til det samme finanssystemet som hadde kollapset.

På klimaområdet er mye annerledes. Alvoret i situasjonen oppfattes ulikt, og den varslede krisen er et stykke unna. Dessuten blir ikke tiltakene effektive før man finner på noe nytt. De må kaste vrak på det gamle systemet med lave priser på fossil energi. Lave oljepriser har jo ikke bare kommet oljelandet Norge til gode, de har også bidratt til en så billig varetransport at markedene er blitt globale og at alle våre tusen ting er blitt billigere og mer tilgjengelige.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse