Annonse
04:00 - 14. august 2009

Bjørn Westlie: Vil ikke ha noen unnskyldning

Forfatter og NS-barn Bjørn Westlie mener foreldrene, ikke staten, må bære ansvaret for hvordan NS-barna har hatt det.

Redd for historieforfalskning: Journalist, forfatter og NS-barn Bjørn Westlie tror en unnskyldning fra staten kan relativisere de valgene NS-medlemmer tok. – Jeg er livredd for at vi skal sitte igjen med et inntrykk av at begge sider var like ille, sier Westlie.
Annonse

Stigmatiserende. – Jeg har ikke noe behov for en unnskyldning fra staten, og kjenner ingen som har det, sier Bjørn Westlie.

Han mener NS-barn og forfatter Turid Nystøl Rian plasserer skylden på feil skuldrer når hun i Morgenbladet 17. juli tar til orde for at NS-barn bør få «en form for oppreisning» fra staten. Mange fagfolk har støttet Rian i at spørsmålet bør tas opp til ny vurdering. Men Westlie, som er journalist i Dagens Næringsliv, er ikke enig. I fjor fikk han Brageprisen for boken Fars krig. Den handler om hans egen far, som var frontkjemper på tysk side under krigen.

Westlie mener NS-medlemmene må ta hovedansvaret for hvordan det har gått med barna deres. En unnskyldning fra staten vil bare gi NS-barna et stempel som tapere og bidra til å stigmatisere dem ytterligere, hevder han.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.