Annonse
04:00 - 14. august 2009

Bjørn Westlie: Vil ikke ha noen unnskyldning

Forfatter og NS-barn Bjørn Westlie mener foreldrene, ikke staten, må bære ansvaret for hvordan NS-barna har hatt det.

Redd for historieforfalskning: Journalist, forfatter og NS-barn Bjørn Westlie tror en unnskyldning fra staten kan relativisere de valgene NS-medlemmer tok. – Jeg er livredd for at vi skal sitte igjen med et inntrykk av at begge sider var like ille, sier Westlie.
Annonse

Stigmatiserende. – Jeg har ikke noe behov for en unnskyldning fra staten, og kjenner ingen som har det, sier Bjørn Westlie.

Han mener NS-barn og forfatter Turid Nystøl Rian plasserer skylden på feil skuldrer når hun i Morgenbladet 17. juli tar til orde for at NS-barn bør få «en form for oppreisning» fra staten. Mange fagfolk har støttet Rian i at spørsmålet bør tas opp til ny vurdering. Men Westlie, som er journalist i Dagens Næringsliv, er ikke enig. I fjor fikk han Brageprisen for boken Fars krig. Den handler om hans egen far, som var frontkjemper på tysk side under krigen.

Westlie mener NS-medlemmene må ta hovedansvaret for hvordan det har gått med barna deres. En unnskyldning fra staten vil bare gi NS-barna et stempel som tapere og bidra til å stigmatisere dem ytterligere, hevder han.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt