Annonse
04:00 - 13. juni 2008

Tortur og sensasjonar

Også dei som ikkje har blitt utsett for inngrep med rustne knivar og barberblad vedkjem oss.

Vil ikkje tru: Ein ny forskarrapport viser at talet på lemlesta jenter i Noreg truleg er lågare enn det ein har trudd til no. Hege Storhaug i Human Rights Service nektar å tru på innhaldet i rapporten.Foto: Hanne Hvattum
Annonse

Er somaliske og gambiske jenters underliv berre ei sak for den store allmenta viss dei er lemlesta? Eg meiner nei.

I desse dagane er for første gong eit foreldrepar tiltala for å ha kjønnslemlesta eigne barn i Noreg. Dagspressa følgjer saka mot det gambiske ekteparet tett. For eit år sidan kunne NRK fortelja at 185 norsk-somaliske jenter var blitt lemlesta i Hargeisa, Somaliland dei siste tre åra. Reportasjen sette sterke kjensler i sving. Frp kravde dusør til dei som avslørte overgrep, justisminister Knut Storberget nøydde seg med å hevda at somaliske menn er delaktige i tortur av unge jenter. Hege Storhaug og Human Rights Service skreik etter obligatorisk underlivssjekk av småjenter.

Med det store engasjementet på vegner av somaliske jenters underliv friskt i minne, kunne rapporten til Hilde Lidén og Tonje Bentzen frå Institutt for samfunnsforsking om kjønnslemlesting i Noreg ha vore ei gladsak for redaksjonar på utkikk etter siste nytt om kjønnslemlesting. Forskarane viser at berre 15 tilfelle av kjønnslemlesting er dokumentert i Noreg dei siste to åra.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse