Annonse
04:00 - 04. juli 2008

Smaken av Norden

Nordisk Ministerråd satser millioner på å utvikle en nordisk matidentitet. Den utelukker pizza og kebab.

Innovativt: Irrgrønn persillegelé blir laget med nye teknikker på Nomas kjøkken. FOTO: THOMAS PETRI
Annonse

Nordiske råvarer, renhet, friskhet og etikk er stikkord for det første felles, identitetsbyggende matprosjektet i de fem nordiske landene. Prosjektets fødselshjelper er Claus Meyer, dansken med eget matprogram på NRK1 i sommer og med nyutgitt norsk utgave av en kokebok om det danske kjøkken.

– Min ambisjon var å lage en matkultur vi kan være stolte av. Det nordiske kjøkken er en visjon som favner oss alle, sier Claus Meyer.

Men pizza og kebab tilhører ikke nordisk matkultur, mener Venstres leder Lars Sponheim. Han var landbruksminister og medansvarlig for at Meyers visjon ble omskapt til et politisk vedtak i 2005.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse