Annonse
04:00 - 30. mai 2008

Risikabel migrasjon

Migrasjon gir u-landene mer penger. Men noen emigranter risikerer å betale en høy pris.

Stor ressurs: I fjor sendte mexi- canske emigranter 25 milliarder dollar til hjemlandet. Her plukker Celestin Galindo Dominguez appelsiner i Florida.Foto: Scanpix
Annonse

Remittering, altså de pengene som emigrantene sender til familier i hjemlandene, øker i omfang. Verdensbanken anslår at det ble sendt 240 milliarder dollar i fjor, mer enn dobbelt så mye som den offisielle bistanden, og nesten to tredeler av de utenlandske direkteinvesteringene i u-land. Dersom vi inkluderer uregistrerte penger, er tallet trolig mye høyere. I mange fattige land er dette den fremste kilden til ekstern finansiering. De største beløpene går til Latin-Amerika og Karibia. Bare i fjor mottok Mexico 25 milliarder dollar. Dette har imidlertid størst betydning i fattige land. Verdensbanken er positivt innstilt.

– Migrasjon og remitteringer har et stort potensial til å skape utvikling, sier Mirja Sjöblom, forsker ved Verdensbankens forskningsprogram for internasjonal migrasjon og utvikling.

Ifølge en rapport fra Verdensbanken kan remitteringer ha en positiv innvirkning på tilvekst, ettersom det kan øke et lands kredittverdighet og dermed tilgangen til internasjonale kapitalmarkeder. Blant annet har banker i Brasil lyktes i å få relativt billig finansiering fra slike internasjonale markeder ved å stille fremtidige remitteringer som sikkerhet.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse