Annonse
04:00 - 29. februar 2008

På li­vet løs

USA har man­ge av ver­dens flin­kes­te le­ger og bes­te sy­ke­hus. Men det hen­der men­nes­ker blir øde­lagt av å bru­ke tje­nes­te­ne de­res.

Pro­tes­ter: Hel­se­ve­se­net i USA slår ikke bra ut for dem som er i ar­beid. Her fra en de­mon­stra­sjon i Hous­ton i ja­nu­ar.Foto: Lind­say Har­ri­son/AP
Annonse

Susan Halley (25) var to uker fra å bli dekket av helseforsikringen i en ny jobb da hun ble innlagt på et sykehus i New York med magesmerter i juni 2004. Hun var smittet av e-coli-bakterien etter å ha spist en hamburger. Hun lå seks dager på sykehuset, og ble frisk. Men da jeg nylig møtte henne på en kafé i Auburndale i Queens, strevde hun fortsatt med ettervirkninger av oppholdet.

Sykehuset sendte Susan en regning på 30 000 dollar (165 000 kroner). Årslønnen hennes var 32 000 dollar. Susan foreslo å nedbetale gjelden med 100 dollar i måneden. Men advokatfirmaet som kjørte saken mot henne, sperret Susans konto og hevdet hun kunne greie mer, hun hadde jo både en bachelorgrad og en bil.

– Jeg gråt flere ganger etter å ha snakket med sykehusadvokaten, forteller spesiallæreren. Sykehusregningen ble omsider redusert til 13 000 dollar etter at Susan fikk hjelp fra en aktivistgruppe som jobber for mennesker i hennes situasjon. I et markedsstyrt helsevesen kan nemlig prisene forhandles, og da får de sterkeste best vilkår.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse