Annonse
04:00 - 18. juli 2008

Signingsferden til Europa

Barack Obama sier det Europa vil høre. Det gjør ham ikke til valgvinner i USA.

Forandring? Signingsferden i Europa står for tur, og et flertall her har latt seg begeistre av Barack Obamas budskap om forandring. Flere utspill fra Obama den siste måneden vitner imidlertid om at den politiske virkeligheten i USA vil fortsette å være forskjellig fra den europeiske – også med Obama som landets øverstkommanderende.Foto: Scanpix
Annonse

Til uken kommer Demokratenes antatte presidentkandidat Barack Obama til London, Berlin og Paris. Han vil bli mottatt som en Messias, skriver Financial Times. I snart åtte år har USA hatt en president som har gjort det meste feil, mener toneangivende politikere og folkeflertallet i Europa. Nå lar det samme flertallet seg villig forføre av Obamas budskap om forandring.

Det er all grunn til å helle en solid porsjon malurt i Europas obamani-fylte beger. Obama er ikke valgt ennå, og på meningsmålinger ligger han jevnt med republikanernes forventede kandidat John McCain. Obama leder med bare fire-fem prosentpoeng, noe som er sensasjonelt lite, gitt dagens politiske situasjon. Presidentvalget i år burde vært lett match for Demokratene på grunn av kaoset den sittende republikanske presidenten George W. Bush etterlater seg både i Irak, Afghanistan og i den amerikanske økonomien.

Bush var ille ute å kjøre allerede i 2004. Situasjonen i Irak var verre enn i dag, og de utallige feilene som ble begått etter invasjonen året før, var godt kjent. At et rent flertall av velgerne likevel ga ham en andre presidentperiode, var og er en gåte for oss i Europa. Det var jo så åpenbart – for europeerne – at den fransktalende demokraten John Kerry var et bedre alternativ.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kommentarer