Annonse
04:00 - 04. juli 2008

Lønnsom etikk

Ikea betaler indiske barns skolegang for å holde dem unna teppefabrikkene. For den svenske møbelgiganten lønner det seg å ta samfunnsansvar.

Ikeas strategi: Mer enn 80 000 barn i den indiske delstaten Uttar Pradesh, kjent for teppeproduksjon og barnearbeid, går på skole takket være prosjekter som drives av Unicef og Ikea.Foto: Ikea
Annonse

Marianne Barner hadde vært produktsjef for teppeavdelingen i Ikea i to måneder da skandalen rammet møbelgiganten i 1994. En svensk tv-dokumentar avslørte barnearbeid hos en teppeprodusent i Pakistan. Produsenten leverte tepper til bedrifter i Vesten, deriblant Ikea.

– Vi ble uthengt etter denne filmen, men i dag ser vi at det var positivt. Vi ble tvunget til å gjøre noe. Til tross for at vi hadde regler mot barnearbeid, viste det seg at både vi og samfunnet for øvrig hadde lite kunnskap om problemet, sier Barner, nå kommunikasjonssjef i Ikea Group og selskapets fremste talsperson for samfunnsansvar.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Valgvinnerne ble det rurale veipartiet Senterpartiet og det urbane anti-veipartiet De Grønne. Trolig aner vi her et frempek mot neste stortingvalg, hvor klima- og miljøpolitikken…»