Annonse
04:00 - 04. juli 2008

Lønnsom etikk

Ikea betaler indiske barns skolegang for å holde dem unna teppefabrikkene. For den svenske møbelgiganten lønner det seg å ta samfunnsansvar.

Ikeas strategi: Mer enn 80 000 barn i den indiske delstaten Uttar Pradesh, kjent for teppeproduksjon og barnearbeid, går på skole takket være prosjekter som drives av Unicef og Ikea.Foto: Ikea
Annonse

Marianne Barner hadde vært produktsjef for teppeavdelingen i Ikea i to måneder da skandalen rammet møbelgiganten i 1994. En svensk tv-dokumentar avslørte barnearbeid hos en teppeprodusent i Pakistan. Produsenten leverte tepper til bedrifter i Vesten, deriblant Ikea.

– Vi ble uthengt etter denne filmen, men i dag ser vi at det var positivt. Vi ble tvunget til å gjøre noe. Til tross for at vi hadde regler mot barnearbeid, viste det seg at både vi og samfunnet for øvrig hadde lite kunnskap om problemet, sier Barner, nå kommunikasjonssjef i Ikea Group og selskapets fremste talsperson for samfunnsansvar.

 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt