Annonse
04:00 - 19. desember 2008

Jødehatets høyborg?

Norge er «et paradigme for antisemittisme», leser jeg i søndagsutgaven (14.12.) av Jerusalem Post.

Annonse

Karakteristikken gis i en innsendt, stort oppslått kommentar. Forfatteren er Manfred Gerstenfeld, som blant annet er styreleder for Jerusalem Center for Public Affairs. Paradigmebegrepet skal i denne sammenhengen tolkes som at vårt land er et usedvanlig klart, nærmest arketypisk eksempel på jødehat.

Bevismaterialet er anekdotisk og vidtfavnende. Det starter med Otto Jespersens smak- og tankeløse holocaustvits og fortsetter med at Aftenposten trykker «antiisraelske» debattartikler. Dessuten var det «nordmennene» (ikke nazistene blant oss) som robbet jøder før de ble sendt til Auschwitz. Dagens jødiske barn er blitt trakassert i skolen, «støttet av lærere ved flere anledninger».

Norske nyhetsmedier er (i likhet med fagbevegelsen, politikere og prominente kristne) antiisraelske. Ifølge Gerstenfeld er demoniseringen klassisk: alt negativt om Israel slås opp, mens palestinske selvmordsangrep overses. Bare små grupper av «kristne venner» representerer noen motkraft til denne, i hans øyne, antisemittiske bølgen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse