Annonse
04:00 - 05. september 2008

En leder uten is i magen

Et år før valgkatastrofen i 2001 lot Jens Stoltenberg seg presse av meningsmålingene og åpnet porten til oljefondet. Nå forlater han forpliktelsene om en mer human asylpolitikk. Det kan ende like dårlig.

Tilpasnings-Jens: Mange på Arbeiderpartiets venstreside føler nå at den byråkrattenkende Stoltenberg er tilbake i rendyrket form. Arkivfoto: Heiko Junge/Scanpix
Annonse

Isolert sett er det liten tvil om at det er fornuftig av Arbeiderpartiet og Senterpartiet å sørge for en innstramning av asylpolitikken. De har velgere, både eksisterende og potensielle, som venter av dem at de viser handlekraft når flyktningstrømmen blir så stor at den blir vanskelig å håndtere for mottaksapparatet.

Mange av dem er nok enige med statsministeren som sier at det er humant å stramme inn, fordi det vil føre til at færre mennesker mister penger og håpet om å få et nytt og bedre liv i Norge.

Arbeiderpartiets og Senterpartiets problem er at svært få saker kan betraktes isolert. De settes nesten alltid inn i større sammenhenger. Sannsynligheten er stor for at asylinnstramningen vil inngå i større historier om ettergivenhet for Fremskrittspartiet og svik mot SV og Soria Moria-erklæringen– alt i et desperat forsøk på å vinne valget neste år.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse