Annonse
04:00 - 05. september 2008

En leder uten is i magen

Et år før valgkatastrofen i 2001 lot Jens Stoltenberg seg presse av meningsmålingene og åpnet porten til oljefondet. Nå forlater han forpliktelsene om en mer human asylpolitikk. Det kan ende like dårlig.

Tilpasnings-Jens: Mange på Arbeiderpartiets venstreside føler nå at den byråkrattenkende Stoltenberg er tilbake i rendyrket form. Arkivfoto: Heiko Junge/Scanpix
Annonse

Isolert sett er det liten tvil om at det er fornuftig av Arbeiderpartiet og Senterpartiet å sørge for en innstramning av asylpolitikken. De har velgere, både eksisterende og potensielle, som venter av dem at de viser handlekraft når flyktningstrømmen blir så stor at den blir vanskelig å håndtere for mottaksapparatet.

Mange av dem er nok enige med statsministeren som sier at det er humant å stramme inn, fordi det vil føre til at færre mennesker mister penger og håpet om å få et nytt og bedre liv i Norge.

Arbeiderpartiets og Senterpartiets problem er at svært få saker kan betraktes isolert. De settes nesten alltid inn i større sammenhenger. Sannsynligheten er stor for at asylinnstramningen vil inngå i større historier om ettergivenhet for Fremskrittspartiet og svik mot SV og Soria Moria-erklæringen– alt i et desperat forsøk på å vinne valget neste år.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt