04:00 - 27. juni 2008

Islams feministiske forsvarer

Hun var talskvinne for studentene som ydmyket USA, og ble Irans første kvinnelige visepresident. Nå vil Massoumeh Ebtekar styrke dialogen med Vesten.

Identitet i krise: Massoumeh Ebtekar fremhever at det var riktig å innføre islamsk tradisjon i årene etter revolusjonen, men opplever at iranske kvinner i dag har en hovedrolle i samfunnets identitetskoflikt mellom tradisjon og modernitet.

7. november 1979 sitter en gruppe kvinnelige studenter i ivrig diskusjon på et universitet i Iran. Ni måneder er gått siden den upopulære sjahen dro i eksil og ayatolla Ruhollah Khomeini tok makten etter den første islamske revolusjonen i verden i moderne tid. Tre dager er gått siden 300 studenter okkuperte den amerikanske ambassaden i Iran.

Som de andre kvinnene, er kjemistudenten Massoumeh Ebtekar mer opptatt av politikk enn studier.

En mannlig student kommer til Ebtekar og ber henne bli med på okkupasjonen. Studentene trenger en tolk og talsperson som behersker engelsk. I månedene som følger blir den unge kvinnen kringkastet verden rundt. Hun sier at okkupantene mener gislene er spioner, og at USA er en kriminell stat. I USA blir hun kjent som «skrikende Mary». Først etter 444 dager blir de 52 amerikanske gislene løslatt.

Annonse