Annonse
04:00 - 31. oktober 2008

Intelligent liv

Parallellene mellom planeten Mars og høyresiden er slående. Er det noen der ute?

Høyrestemmer: Torbjørn Røe Isaksen etterlyser flere høyrestemmer i samfunnsdebatten. Noen finnes allerede. Fra venstre: Arild Underdal, professor i statsvitenskap og tidligere rektor, UiO, komponist og pianist Wolfgang Plagge, professor i statsvitenskap og pavelig rådgiver Janne Haaland Matlary, tidligere statsråd og daglig leder i Civita Kristin Clemet, journalist i Minerva Jan Arild Snoen, professor i sosiologi Sigurd Skirbekk og tidligere minister og professor i samfunnsøkonomi Victor Normann. Illustrasjon: Frode da Costa-Lia
Annonse

I forskningsmiljøene er meningene delte. Noen hevder ja, selvfølgelig finnes det intelligent liv. Andre tviholder på at vilkårene simpelthen ikke er til stede. Noen forfekter en mellomløsning. Det har nok eksistert intelligent liv der en gang, men i dag er det utenkelig. Parallellene mellom planeten Mars og høyresiden er slående. Riktignok fikk Mars bare besøk av ubemannede sonder på 1970-tallet, mens ekspedisjonene til høyresidens falanks var bemannet av festglade radikalere med akkurat passe stor dose toleranse til at man kunne drikke og sjekke opp borgerskapets døtre på Høyres Hus. Men spesielt mye intelligent liv fant de ikke, i hvert fall ikke i egne øyne.

Høyresiden er et ullent begrep. Jeg inkluderer både liberalister, høyreliberale, konservative og myriaden av standpunkter imellom. Men først og fremst er høyresiden som en elefant: Du vet det når du ser den.

I et støyete lokale på et forlag bekjenner en representant fra media at han har stemt Høyre hele livet. Da blir det fire av oss som er ute av skapet. Afshan Rafiq og Lars Roar Langslet er også der. Jeg havner i prat med en hyggelig forlagsredaktør. En gammel 68-er med de avslepne s-ene og den klassiske dannelsen som vitner om en bakgrunn i et godt møblert hjem, men som fortsatt lar seg provosere av høyresidens herjinger. Høyresiden kjøper ikke bøker, forteller han, mens venstresiden har bokhyllene proppfulle. Til venstre finnes et kjøpesterkt og lesevillig publikum som bare venter på neste samfunnskritiske debattbok. Høyresiden har nok med å forvalte sitt kjøpmannskap.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse