Annonse
04:00 - 20. juni 2008

Hvit angst

Skepsisen mot innvandrere øker over hele Europa. Nå mener flertallet i Tyskland, Storbritannia og Russland at det bor for mange utlendinger i landet.

Moskva: Ultranasjonalister demonstrerer mot mørkhudede immigranter fra tidligere Sovjet-republikker, 4. november 2007. Foto: Mikhail Metzel/Scanpix
Annonse

Brannmannskapene ble angrepet av steinkastende ungdom, da de ankom til bydelen Rosengård i Malmö sist fredag. «Fra nå av rykker vi ikke ut uten politieskorte,» sa lederen for redningstjenesten til avisen Sydsvenskan.

Malmö er den første nordiske byen som i likhet med Birmingham og Rotterdam ifølge prognosene snart vil bli en «majoritets-minoritetsby». Rosengård er den mest innvandringsrike bydelen i Sverige, hvor 94 prosent av de 22 000 innbyggerne har ikkenordisk bakgrunn. Halvparten av alle voksne i arbeidsfør alder er på en eller annen form for trygd.

Sverige. Dette bidrar til å forklare hvorfor oppslutningen om det høyreekstreme partiet Sverigedemokratene er spesielt høy i Malmö (elleve prosent). Men også på riksplan øker de markant, og passerte nylig sperregrensen på fire prosent. De får næring av en stadig mer utbredt oppfatning blant svenskene om at myndighetene er blitt altfor sjenerøse overfor innvandrere. For eksempel tok Sverige alene imot nesten halvparten av de drøyt 20 000 irakiske flyktningene som kom til Vesten i 2006.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse