Annonse
04:00 - 08. august 2008

Hurtigere, høyere, sterkere

Denne helgen braker det løs i Beijing. Hva var det han ville igjen, Pierre de Coubertin?

Den alvorlige leken: Coubertin er på sikker historisk grunn når han knytter religion og De olympiske leker sammen, skriver Inge Eidsvåg. For kinesernes OL-håp, blant dem Liu Xiang, står mye på spill når lekene åpner i kveld.
Annonse

En gang var katedralene symbolske uttrykk for sin tids religion. Ingen verdslige bygg skulle rage over spirene til katedralene, og byene kjempet om å ha de største kirkene. Slik var det inntil pengemakten på slutten av 1800-tallet utfordret kirkemakten, og skyskraperne i Chicago og New York ble bygd. Det gir mening å betrakte idrettsarenaene som vår tids katedraler. Land og byer konkurrerer om å ha de mest spektakulære byggverk. Verdens beste arkitekter leies inn. Den olympiske hovedarena i Beijing, også kalt Fugleredet, er tegnet av Herzog & de Meurons. Den er bygget av 45 000 tonn stål og har plass for 91 000 tilskuere. Og i dag åpner lekene. La meg derfor dvele litt ved grunnleggeren av de moderne olympiske leker, Pierre de Coubertin (1863-1937), og hans syn på forholdet mellom sport og religion.

Den 4. august 1935 holdt Coubertin en radiotale fra Berlin. Han var på det tidspunktet ærespresident i den olympiske komité, og det var mindre enn ett år til den storstilte innmarsjen på stadion i Berlin. I talen sammenfattet Coubertin det filosofiske grunnlag han hadde bygd sitt arbeid på. Han åpnet talen med å slå fast at «det første viktige trekk ved både den gamle og den nye olympiske bevegelse er at det dreier seg om en religion». Han mente at han hadde gjort riktig når han fra begynnelsen av hadde knyttet «en religiøs følelse til den gjenskapte olympiske bevegelse».

Coubertin er på sikker historisk grunn når han knytter religion og De olympiske leker sammen. De opprinnelige lekene, som uten avbrudd ble feiret gjennom 1168 år (776 f.Kr.–392 e. Kr), var en religiøs fest til ære for de greske gudene. Den fremste av disse var Zevs. Kildene forteller at på den 4. dag ble 100 okser ofret. Inne på området i Olympia har man funnet hele 69 altere.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse