Annonse
04:00 - 07. november 2008

Fredsnasjonens fortielse

Norge dyrker sitt image som fredsnasjon. Men det nasjonale selvbildet har lite rom for soldater som drar på oppdrag for å drepe.

Ikke bare øvelser: Skarpskyttere i den norske utrykningsstyrken øver i Mazar-e Sharif, Afghanistan. Refleksjonsnivået rundt Norges deltakelse i offensive kamphandlinger er lavt. Foto: Lars Magne Hovtun/Scanpix
Annonse

Teaterstykket Simons historie har premiere på Den Nationale Scene i Bergen i neste uke. Etter en førpremiere i Oslo har det allerede skapt debatt. Stykkets tema er norske soldaters møte med hjemlandet etter endt utenlandstjeneste.

Tekstforfatter og regissør Stig Amdam beskriver hovedpersonen Simons traumer etter et halvt år ute. Han har vært delaktig i et alvorlig brudd på Folkeretten, begått av allierte soldater i et ikke navngitt land. Han rapporterer om opplevelsen til sine overordnede, som hevder den ikke har skjedd.

Simons historie er fiksjon, inspirert av en faktisk hendelse der en tidligere utenlandssoldat tok en kvinne som gissel på Vestlandet. Journalister må levere fakta, mens kunstneren kan skape fiksjon og dermed avdekke mekanismer i samfunnet, sier Amdam. Med dette stykket peker han på en nasjonal selvmotsigelse som kan ramme de rundt 100 000 nordmennene som har vært eller er i utlandet i militært oppdrag.

Annonse

«Kimmeridge Molière – Jean Baptiste Poquelin (1622–1673) – er Frankrikes desidert største komedieforfatter. Hans første store suksess var den…»