Annonse
04:00 - 13. juni 2008

Ballen og livet

Fotball er som kunsten et fiksjonsrom der tilfeldigheter og urett iscenesettes og utforskes.

Fest og tragedie: Wesley Sneijder skyter Nederland til tomålsledelse over Italia på Stade de Suisse, Bern. Foto: Paul Ellis/Scanpix
Annonse

Skjebnedramaet i dødens gruppe begynner. Takket være UEFAs geniale seedingsystem spiller favorittene Italia, Nederland og Frankrike og den sterke outsideren Romania i samme innledningspulje. To av dem må ut, for tidlig. Storkampen mellom Nederland og Italia blir en fest, men med skjær av tragikk. De aldrende italienske mestrene, som har gitt verden så mange gleder, ydmykes av nye Nederlands Nintendo-fotball.

Jeg ser kampen på fotballpub, med gutta. Kan du tenke deg noe tristere enn mannen som sitter alene foran fjernsynsskjermen og skremmer barna med ville brøl mot himmelen? Travle familiemenn glemmer dødlinjer på jobben og dugnader i borettslaget og samles til en lang mandagskveld med fotball og øl.

I et gammelt fjernsynsopptak som ligger på YouTube, ser Bill Shankly tilbake på sin umulige drøm om å erobre fotballverdenen fra lille Liverpool. For de nærmeste kostet det, innrømmer han.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse