Annonse
04:00 - 23. november 2007

Umagisk surrealisme

I kjernefysikken, som ellers, er det uvesentlig hvem du er, så lenge du er på den gode siden.

Gi oss Bambi! Venner av de omkomne i bombeangrepet mot et Cubana-fly i 1976 protesterer mot USA.
Annonse

Da president Abdala Bucaram styrte Ecuador med eksentrisk hånd på 1990-tallet omtalte han en gang sin forgjenger som et esel. Som ventelig var fulgte krav om unnskyldning og oppreisning. Etter lang tid og betydelig press kom en offisiell beklagelse fra presidentpalasset. Her uttrykte Bucaram dyp anger over at hans uttalelser hadde fornærmet alle landets esler.

Latinamerikansk politikk ligger ofte i grenselandet mellom parodi og tragedie. Den amerikanske «krigen mot terrorisme» har på sin side ikke ubetydelige innslag av surrealisme.

Den amerikanske presidentens velkjente proklamasjon i 2001 om at terroristene skulle «oppspores, røykes ut, jages på rømmen og bringes til doms», var startskuddet til et regime så strengt at selv ukrenkelige menneskerettigheter blir kastet over bord i dette edle måls navn. Ett sted på kloden ser likevel ut til å ha unnsluppet den kompromissløse grunnsetning.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.