Annonse
04:00 - 21. desember 2007

To like. To røde

Brød­re­ne Mar­tin­sen er to vand­ren­de his­to­rie­bø­ker. I 52 år har de delt ut pos­ten til makt, myn­dig­het og man­nen i gata.

Like røde: «Er det slik et post­bud ser ut?», spør en fire år gam­mel jen­te på trik­ken. «Ja, ble du skuf­fet nå?», spør Ole. «Nei,» sva­rer jenta. «Jeg trod­de bare dere var enda rø­de­re.» (Jo­han til venst­re, Ole til høy­re)
Annonse

Ole bor i blokk. Han triller sykkelen 50 meter ned i gata på Skøyenåsen i Oslo. Der bor bror Johan i hus. Ole er ungkar og ble født først, for omtrent 72 år siden. Johan har kone, barn og barnebarn. Ellers er alt likt.

De eneggede tvillingbrødrene sykler til jobb klokken kvart på seks om morgenen. Begge går uten strømper i sandalene, selv på vinterstid. De arbeider sammen og har gjort det siden de ble ansatt i Posten 2. mai 1955. Når de har mulighet, legger de ut på reise. USA har de besøkt 21 ganger. Syklet tvers over har de gjort én gang.

– Når vi sitter her og sorterer posten, kan jeg si til Ole at han ikke trenger fortelle meg hva han tenker på, for jeg vet det jo likevel, sier Johan.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse