Annonse
04:00 - 21. desember 2007

Olje gir makt

Hvor­dan på­vir­ker ol­je­pri­sen ver­dens makt­­forhold?

Olje: Best for de som har.
Annonse

Den høye oljeprisen i 2007 har gitt enorme inntekter for oljeeksporterende land. De har kunnet bedre innbyggernes leveforhold, kjøpe våpen, drive byggeprosjekter, kjøpe bedrifter utenlands og plassere formuer i aksjer og andre verdipapirer. De ti største vinnerne er Saudi-Arabia, Russland, Norge, Iran, Emiratene, Venezuela, Kuwait, Nigeria, Algerie og Mexico. Russland er dessuten verdens største gasseksportør.

Alle disse har også styrket seg politisk. Saudi-Arabia er ikke lenger under press for å demokratisere, men blir kurtisert av alle. Vladimir Putin har vist militære muskler, stått steilt på støtten til Serbia over Kosovo, og avvist all innblanding i sin undertrykking av opposisjonelle. Iran har trosset FNs sikkerhetsråd ved å fortsette sin anriking av uran.

Kanskje kan Iran nå presse USA til forhandlingsbordet. I Venezuela lyktes det ikke Hugo Chávez å få folkets tilslutning til en radikal grunnlovsreform, men i likhet med Irans Ahmadinejad har han sikret sin popularitet gjennom oljefinansiert subsidie- og sosialpolitikk, kombinert med en utfordrende politikk mot USA.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt