Annonse
04:00 - 21. desember 2007

Olje gir makt

Hvor­dan på­vir­ker ol­je­pri­sen ver­dens makt­­forhold?

Olje: Best for de som har.
Annonse

Den høye oljeprisen i 2007 har gitt enorme inntekter for oljeeksporterende land. De har kunnet bedre innbyggernes leveforhold, kjøpe våpen, drive byggeprosjekter, kjøpe bedrifter utenlands og plassere formuer i aksjer og andre verdipapirer. De ti største vinnerne er Saudi-Arabia, Russland, Norge, Iran, Emiratene, Venezuela, Kuwait, Nigeria, Algerie og Mexico. Russland er dessuten verdens største gasseksportør.

Alle disse har også styrket seg politisk. Saudi-Arabia er ikke lenger under press for å demokratisere, men blir kurtisert av alle. Vladimir Putin har vist militære muskler, stått steilt på støtten til Serbia over Kosovo, og avvist all innblanding i sin undertrykking av opposisjonelle. Iran har trosset FNs sikkerhetsråd ved å fortsette sin anriking av uran.

Kanskje kan Iran nå presse USA til forhandlingsbordet. I Venezuela lyktes det ikke Hugo Chávez å få folkets tilslutning til en radikal grunnlovsreform, men i likhet med Irans Ahmadinejad har han sikret sin popularitet gjennom oljefinansiert subsidie- og sosialpolitikk, kombinert med en utfordrende politikk mot USA.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse