Annonse
04:00 - 22. juni 2007

I tvillingenes tegn

Astrologi kan avdekke realitetene bak Kaczynski-tvillingenes forsøk på å rense Polen for kommunistisk grums.

Horoskopet: Tvillingenes dobbelte natur kombinerer kreativ energi med hevngjerrig smålighet. Foto: Ludmila Mitrega/Scanpix
Annonse

Oldtidens visdom kan fremdeles være nyttig, selv om astrologi ikke blir undervist på statsvitenskap. Ta de politiske tumultene i Polen: Etter valgene i 2005 dannet det konservative Lov- og rettferdighetspartiet regjering, og tvillingbrødrene Kaczynski ble republikkens ledende menn.

Lech ble valgt til president, Jaroslav ble statsminister. Begge var katolske nasjonalister med bakgrunn fra den antikommunistiske opposisjonen i Polen på sytti- og åttitallet.

Tvillingenes prosjekt har vært å gjennomføre en «moralsk revolusjon» i Polen. Ved å rense staten for levningene av det kommunistiske diktaturet, skulle de gjøre slutt på korrupsjon, straffefrihet og bakromspolitikk. Den edle målsettingen om et oppgjør med fortiden deles av alle liberale krefter i Polen, men tvillingenes revolusjon har ført dem i konflikt, ikke bare med opposisjonen, men også med forfatningsdomstolen, den katolske kirken og deres tidligere kolleger i Solidaritet.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse