Annonse
04:00 - 22. juni 2007

I tvillingenes tegn

Astrologi kan avdekke realitetene bak Kaczynski-tvillingenes forsøk på å rense Polen for kommunistisk grums.

Horoskopet: Tvillingenes dobbelte natur kombinerer kreativ energi med hevngjerrig smålighet. Foto: Ludmila Mitrega/Scanpix
Annonse

Oldtidens visdom kan fremdeles være nyttig, selv om astrologi ikke blir undervist på statsvitenskap. Ta de politiske tumultene i Polen: Etter valgene i 2005 dannet det konservative Lov- og rettferdighetspartiet regjering, og tvillingbrødrene Kaczynski ble republikkens ledende menn.

Lech ble valgt til president, Jaroslav ble statsminister. Begge var katolske nasjonalister med bakgrunn fra den antikommunistiske opposisjonen i Polen på sytti- og åttitallet.

Tvillingenes prosjekt har vært å gjennomføre en «moralsk revolusjon» i Polen. Ved å rense staten for levningene av det kommunistiske diktaturet, skulle de gjøre slutt på korrupsjon, straffefrihet og bakromspolitikk. Den edle målsettingen om et oppgjør med fortiden deles av alle liberale krefter i Polen, men tvillingenes revolusjon har ført dem i konflikt, ikke bare med opposisjonen, men også med forfatningsdomstolen, den katolske kirken og deres tidligere kolleger i Solidaritet.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt