Annonse
04:00 - 21. desember 2007

Hardt prø­ve­de de­mo­kra­ter

Et bit­tert opp­gjør mel­lom Barack Oba­ma og Hil­la­ry Clin­ton øker Re­pu­bli­ka­ner­nes mu­lig­he­ter for valg­sei­er i 2008.

Stem­nings­skif­te: Drag­kam­pen Mellom Hillary Clinton og Barack Obama har åp­net en ge­ne­ra­sjons- og klas­se­kon­flikt i par­ti­et.Foto: Jae C. Hong/Scan­pix
Annonse

I februar 2005 satt en ydmyk Barack Obama inne på Hillary Clintons kanarigule kontor i Senatet. Den nye juniorsenatoren fra Illinois ville gjerne ha råd om hvordan han skulle bygge opp sin politiske karriere.

Clinton og hennes stab var smigret, men betraktet gesten som smart siden Clinton var den naturlige lederskikkelsen i det demokratiske partiet. Blant Clintons rådgivere ble Obama sett på som en læregutt og en mulig arvtager. Nominasjonen i 2008 var uansett hennes.

Ingen signingsferd. Nesten tre år senere er Barack Obama i ferd med å rive ned hele det politiske imperiet som ekteparet Clinton har brukt 20 år på å bygge opp. 3. januar starter primærvalgene, og i løpet av den siste måneden har Obama tatt igjen Clintons forsprang i Iowa og New Hampshire, som er de to første statene som avholder primærvalg.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse