Annonse
04:00 - 13. april 2007

Firerbande lager WTO-light

Flere u-land frykter overkjøring når USA, EU, India og Brasil nå forsøker å bli enige seg imellom om en ny WTO-avtale. – En fare for demokratiet i WTO, sier forsker Arne Melchior.

Optimistisk: Den indiske handelsministeren Kamal Nath hilser på sin kollega fra Brasil Celso Amorim i New Delhi. Foto: Scanpix
Annonse

Denne uken møttes handelsministrene fra de fire stormaktene i WTO for første gang siden sammenbruddet i fjor. I New Delhi gjorde ministrene fra EU, USA, Kina og India et aller siste forsøk på å redde de fastlåste forhandlingene om en ny verdensomspennende handelsavtale.

Temaet var det samme som forhandlingene havarerte på i fjor sommer: landbruk.

De siste månedene har representanter for de fire snakket intenst seg imellom. Samtidig har kritikken økt fra flere av de andre 150 WTO-medlemmene mot den eksklusive firkanten. Flere u-land og NGO-er frykter at vi er på vei mot en ny “Blair house”-avtale, som er tilnavnet til avtalen mellom USA og EU som avgjorde de forrige forhandlingene og sørget for at de kunne fortsette å beskytte sine egne bønder akkurat som før.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.