Annonse
04:00 - 14. september 2007

Et pinlig minne

Kulturkonservative aktører gikk for 50 år siden inn for straffeforfølgelse av Agnar Mykle. Senere har de pyntet på sin egen rolle.

Omstridt: Rettssaken mot Agnar Mykle og Sangen om den røde rubin utløste en debatt om den kristne kulturs verdigrunnlag. Det litterære miljøet mobiliserte for Mykle, mot riksadvokaten, og han mottok daglig blomster og støtteerklæringer. Bildet er tatt i september 1957. Foto: Sverre A. Børretzen/Scanpix
Annonse

Da riksadvokat Andreas Aulie gikk til aksjon mot Agnar Mykle og Gyldendal norsk forlag i 1957 var det fordi de hadde forbrutt seg mot straffelovens paragraf 211 ved å utgi et utuktig skrift. Sangen om den røde rubin var oppfølgeren til Lasso rundt fru Luna fra 1954 og skildret Ask Burlefots studentliv i Bergen med alle hans erotiske eventyr før han endelig fant kjærligheten hos sin Embla.

I «Rubinen» var Mykle dristigere enn før i skildringene av seksualiteten, og som det fremgår av tiltalen var det den detaljerte beskrivelsen av kjønnsorganer og samleier som gjorde at påtalemyndigheten reagerte. Det ble oppfattet som et angrep på vår kulturs verdigrunnlag, et angrep som samfunnet måtte beskytte seg mot. I dette tilfelle med påstand om inndragning av romanen og 150 000 kroner fra Mykle og 90 000 kroner fra Gyldendal.

Da en journalist i en artikkel i Fædrelandsvennen «anmeldte» Mykle for å bedrive pornografi, og riksadvokatens siktelse ble kjent, utløste dette en av de største og viktigste kultur- og moraldebattene i det 20. århundre. Det ble ikke bare en kamp om hvilke ord og uttrykk det skulle være tillatt å bruke i litterære beskrivelser av seksualiteten. Det ble også en debatt om forholdet moral og litteratur, om bruk av levende modeller og om «åndsfriheten» eller ytringsfriheten i det litterære feltet. Norge fikk en strid i den store stilen – en kamp om den kristne kulturs verdigrunnlag.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse