Annonse
04:00 - 13. april 2007

Den problematiske japanske nasjonalismen

Japans manglende oppgjør med ansvaret for krigen i Stillehavet skaper hodebry for landets statsminister.

Nasjonalister: Japans tidligere statsminister Junichiro Koizumi (til venstre) legitimerte en ny japansk nasjonalisme, og nåværende statsminister Shinzo Abe er enda mer oppsatt på å skape et selvsikkert Japan. Foto: Koji Sasahara/AP/Scanpix
Annonse

Japans statsminister Shinzo Abe har knapt sittet et halvt år ved makten, men har allerede vakt harme i hele Asia og blandede følelser hos landets viktigste allierte, USA. Men vil Bush-administrasjonen bruke sin innflytelse til å lirke Abe vekk fra hans provoserende oppførsel?

Abes forgjenger, Junichiro Koizumi, var en banebrytende politiker som fornyet Japans økonomi, reformerte postverkets spareordning og knuste fraksjonssystemet i det liberaldemokratiske partiet, som hadde sittet ved makten i lange tider.

Men Koizumi legitimerte også en ny japansk nasjonalisme, og med sine årlige besøk i Yasukuni-tempelet skjøv han fra seg Kina og Sør-Korea. Abe er, om mulig, enda mer oppsatt på å skape et selvsikkert Japan.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse