Annonse
04:00 - 14. desember 2007

Dansk nederlag

Tonen i den danske kulturdebatten får nordmenn til å kaste stein. Hvor ble det av kaffen og den lille én?

Ja, hvor ble det av drøm­men? Bort­skjem­te og rot­lø­se bor­ger­barn spi­ser ve­ge­tar­mat og skri­ver på for­tau­et i Nør­re­bro. Bil­det er fra Morgenbladets re­por­ta­sje i vår. Foto: Rich­ard Erik­sen
Annonse

Visse nordmenn kaster gjerne den første sten mot det «nasjonalistiske» og «fremmedfiendtlige» Danmark. Den andre sten kaster Kristin Clemet. Hun kaster den retur til det forargede Norge. I norsk offentlighet har hun som den stort sett eneste tatt det «mørkeblå» Danmark i forsvar.

Danmark gjør det best på det aller meste, skriver hun i Morgenbladet og Dagbladet. Ifølge høyrekvinnen Clemet skyldes danskenes angivelige verdensmesterskap i lykke og gjensidig tillit ikke alene dyktigheten til den liberalkonservative koalisjonsregjeringen av Venstre og De Konservative. Hennes hovedpoeng er nasjonalt og medierelatert: Danskenes lykke er norske mediefolks ulykke fordi de mistror den regjeringen som har sittet i Danmark de siste seks årene. En danskfødt Einar Gerhardsen-fan som meg har gjort den samme iakttagelsen.

Mer av det samme i Danmark, lød lederens hjertesukk i Aftenposten etter Fogh-regjeringens gjenvalg 13. november. Et halvt år tidligere hadde samme organ i en stort anlagt A-Magasinet-reportasje skildret et Danmark hvor det «strammes opp» og friheten «står for fall», under overskriften «Det var et yndigt land». «Innvandrere må bli danske, arbeidsledige må i jobb», lød det sjokkert i en ingress, og «i august kommer en ny innstramning: Det skal innføres røykelov. I Danmark.»

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt