Annonse
04:00 - 14. desember 2007

Dansk nederlag

Tonen i den danske kulturdebatten får nordmenn til å kaste stein. Hvor ble det av kaffen og den lille én?

Ja, hvor ble det av drøm­men? Bort­skjem­te og rot­lø­se bor­ger­barn spi­ser ve­ge­tar­mat og skri­ver på for­tau­et i Nør­re­bro. Bil­det er fra Morgenbladets re­por­ta­sje i vår. Foto: Rich­ard Erik­sen
Annonse

Visse nordmenn kaster gjerne den første sten mot det «nasjonalistiske» og «fremmedfiendtlige» Danmark. Den andre sten kaster Kristin Clemet. Hun kaster den retur til det forargede Norge. I norsk offentlighet har hun som den stort sett eneste tatt det «mørkeblå» Danmark i forsvar.

Danmark gjør det best på det aller meste, skriver hun i Morgenbladet og Dagbladet. Ifølge høyrekvinnen Clemet skyldes danskenes angivelige verdensmesterskap i lykke og gjensidig tillit ikke alene dyktigheten til den liberalkonservative koalisjonsregjeringen av Venstre og De Konservative. Hennes hovedpoeng er nasjonalt og medierelatert: Danskenes lykke er norske mediefolks ulykke fordi de mistror den regjeringen som har sittet i Danmark de siste seks årene. En danskfødt Einar Gerhardsen-fan som meg har gjort den samme iakttagelsen.

Mer av det samme i Danmark, lød lederens hjertesukk i Aftenposten etter Fogh-regjeringens gjenvalg 13. november. Et halvt år tidligere hadde samme organ i en stort anlagt A-Magasinet-reportasje skildret et Danmark hvor det «strammes opp» og friheten «står for fall», under overskriften «Det var et yndigt land». «Innvandrere må bli danske, arbeidsledige må i jobb», lød det sjokkert i en ingress, og «i august kommer en ny innstramning: Det skal innføres røykelov. I Danmark.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse