Annonse
04:00 - 22. september 2006

Uken som gikk

Tar over: Shinzo Abe. Foto: Koji Sasahara/AP/Scanpix
Annonse

Protestene mot paven

Vatikanet. Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at pave Benedikt XVI under en tale ved et tysk universitet i forrige tirsdag siterte en bysantinsk keiser som på 1300- tallet skrev at profeten Muhammeds lære er “ond og umenneskelig”. Over hele verden uttrykte muslimer sine protester mot det som ble oppfattet som en provokasjon fra pavens side.

Søndagen etter beklaget paven “reaksjonene i noen land” etter sin uttalelse, og sa at sitatet ikke representerte hans personlige mening. Talen ved universitetet dreide seg om nemlig filosofiske og teologiske emner. Mottagelsen av pavens beklagelse har vært blandet, og langt fra alle muslimske talsmenn har sagt at de aksepterer pavens beklagelse. Den innflytelsesrike Qatari-muslimen Yusuf al-Qaradawi mente paven ikke hadde beklaget, og krevde at paven skulle be om forlatelse. Heller ikke Hamas ser på uttalelsen fra paven som en beklagelse, og også i Indonesia har reaksjonene vært sterke.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Staten har i årevis forfulgt og dømt folk som ikke har gjort seg skyldig i noe ulovlig. Ofrene for den omfattende systemsvikten som er avslørt gjennom den såkalte trygdeskandalen,…»