Annonse
04:00 - 05. mai 2006

Organ i bevegelse

Etter et treårig liv som strengheten selv rister man nå litt løs i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen. Man løser opp en tanke. Det er inntrykket etter Nokut-konferansen i Trondheim denne uken.

Systemet smiler: Nokut-direktør Oddvar Haugland smiler til alle som sin beste venn. – Det er jo en fordel at kontrolløren smiler, sier Haugland.
Annonse

“Med frihet følger ansvar.” Nokut snakker til sin sektor som far snakker til sønn. “Nå, gutt? Har du kvalitetssikringssystemet i orden? Ikke? Da er du ikke voksen nok til å styre deg selv”. Direktør Oddvar Haugland smiler riktignok permanent, men Nokut har stått for gammeldags disiplin, den ny-gammeldagse disiplin. Det er prisen utdanningsinstinstitusjonene betaler for økt selvstyre og mindre departementsstyre.

Disiplineringen består i at Nokut avskilter institusjoner som ikke har gode nok kvalitetssikringsrutiner, og som for eksempel ikke har 20 prosent med forskerkompetanse blant lærerne. Skolene blir da fratatt retten til selv å bestemme sin utvikling, nye studieprogrammer blir underkjent og Nokut har dermed gitt skolen dårlig renommé, ikke bare blant studenter, noe som går ut over søkertallet, men Nokut kan spenne ben på ambisiøse rektorer og direktører og sette dem i forlegenhet, lokalt, regionalt og nasjonalt: de havner i avisenes gapestokk. Dette skjer over det ganske land: Støttespillerne i nærings- og fylkesliv gråter av skuffelse: Dere sa jo at vi var en kunnskapsregion!

– Kunne det ikke være en tanke, sa rektor ved Høgskolen i Bodø, Frode Mellemvik – at også vi i ledelsen fikk være til stede når Nokut-komiteen kommer på besøk for å intervjue studenter og ansatte? Høgskolen i Bodø er det lærestedet som har fått tommelen ned flest ganger av Nokut. Rektor Mellemvik lurer på om ikke det også kan være misforståelser som blir videreformidlet til NOKUTs reisende inspektører. Men ikke ett vondt ord fra rektoren om Nokut, ikke sagt rett ut, for slik er det jo, på pinne må man stå, enten man vil det eller ei.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse