Annonse
04:00 - 22. desember 2006

Min fars koffert

Den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk benyttet nobelforedraget 7. desember til å fortelle om den gangen han fikk en koffert av sin far. Her er hele foredraget.

Et eget rom: "For meg er en forfatter en som i årevis tålmodig strever med å oppdage det hemmelige andre mennesket inni seg selv, den indre verden som gjør ham til den han er: et menneske som sitter ved et bord i sitt rom og helt alene går inn i seg selv og i selvets skygger bygger opp en ny indre verden med ord". Foto: Murad Sezer/AP/Scanpix
Annonse

To år før sin død ga min far meg en liten koffert fylt av håndskrevne tekster og skrivebøker. Han antok sin vanlige spøkefulle og ertende tone og sa at han ville at jeg skulle lese dem etter at han var borte, altså etter hans død. “Du får ta en titt,” sa han litt sjenert. “Se om det er noe der som du kan bruke. Kanskje kan du gjøre et utvalg og gi det ut etter at jeg er borte.”

Vi befant oss i min skrivestue, omgitt av bøker. Liksom en som ønsket å bli befridd for en smertefull byrde gikk far frem og tilbake og lette etter et sted å sette kofferten. Til slutt satte han den stille fra seg i et bortgjemt hjørne. Det var et besværlig øyeblikk som ingen av oss glemte, men etterpå gjenopptok vi våre vanlige roller og slapp til hver sin spøkende, raljerende persona med et lettere syn på livet og kunne koble av. Vi pratet som vi alltid gjorde, om vær og vind, om livet, om Tyrkias evige politiske problemer og uten for mye gremmelse om min fars for det meste mislykte forretningseventyr.

Jeg husker at jeg etter fars besøk i flere dager gikk frem og tilbake i nærheten av kofferten uten å røre den. Jeg kjente godt den lille, svarte skinnkofferten med lås og runde kanter. Min far pleide å ha den med seg på kortere reiser og iblant når han tok med seg dokumenter på jobben. Jeg husker at jeg ved fars hjemkomst pleide å åpne den lille kofferten og romstere og vende opp ned på hans ting, og hvor betatt jeg var av duften av eau de cologne og utlandet som omga den.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse