Annonse
04:00 - 22. desember 2006

Mellom Sabra, Shatila og Gaza

Folk ønsker ikke å høre om min skamfølelse.

Sabra og Shatila: På 1980-tallet skammet det israelske folket seg over massakren i Sabra og Shatila. I dag gjør man lignende ting på Gaza i fullt dagslys, skriver israelske Rela Mazali. Bildet et fra Sabra i 1982. Foto: Bill Foley/Scanpix
Annonse

Jeg har sett dem krympe seg når jeg gjør det, enten det er til forsamlinger i USA eller på protestmøter i Israel. Jeg ser dem vike tilbake når jeg nevner det, som om det er min avsløring som er skammelig, og ikke de handlingene som påfører meg skammen – den personlige skammen hver eneste én av oss bærer på som er vitne til den katastrofen som Israel – støttet av USA – har påført Gazastripen, og så unnlater å forhindre det.

Katastrofens teknikk er raffinert. De har unngått det endelige. Gazas grenser har vært stengt – for mennesker, penger, råstoffer, medisiner, eksport, og for de syke som trenger behandling – men ikke helt. Israelske hærførere tillater at enkelte kommer ut, og at noen kommer inn.

Siden Israel bombet kraftstasjonen i Gaza i juni har Gazastripen lidd under stor strømmangel. Folk har kun strøm noen få timer om dagen, ikke nok til å holde kjøleskap i gang eller til fyllestgjørende dialysebehandlinger. Men mørkleggingen har ikke vært total. Det har vært matmangel og underernæring, men ingen egentlig sult, “bare” noen sultne mennesker. Nesten hver eneste dag forekommer det tilfeldige drap utført av Israel. Men de fleste dagene har antallet dødsofre begrenset seg til “drepte”, og ikke egentlige “massakrer”.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse