Annonse
04:00 - 22. september 2006

Lula vinner Brasils lunkne valg

Hvorfor er det så sannsynlig at president Lula vil bli gjenvalgt? Fordi han arbeider på begge sider av disken.

Helgarderer: President Lula gir litt til de rike og litt til de fattige.
Annonse

Paulo Rabello de Castro er økonom med utdannelse fra University of Chicago og en av Brasils viktigste tenkere. Han har kalt det forestående presidentvalget i oktober et valg mellom “mer av det samme” og “det samme uten noe mer”. Dette er lysår fra de sterke følelsene som presidentvalg gjerne vekker i utviklingsland.

Rabello de Castros ironi er treffende, for det er ikke så lett å si hvilken av kandidatene som står for “mer av det samme”: President Luiz Inácio Lula da Silva, som kjemper for gjenvalg og er favoritt til å vinne, eller Geraldo Alckmin fra PSDB (det brasilianske sosialdemokratiske partiet) og tidligere guvernør i São Paulo, som styrte Brasil i åtte år før Lula, med Fernando Henrique Cardoso som president). Faktisk er det så liten forskjell på dem at Cardoso i et intervju nylig sa at Lulas arbeiderpartiprosjekt er PSDBs prosjekt. Han la til: “Kanskje finnes det ikke noe annet. Historien skaper ikke alltid et nytt prosjekt.”

Cardoso har rett. Bortsett fra praktisk politisk retorikk fra slike ledere som Hugo Chávez i Venezuela og Evo Morales i Bolivia, finnes det ikke særlig mange nye tilbud til verdens velgere som skiller seg fra det som man gjerne kaller nyliberalismen. Det finnes med andre ord ikke noen kamp mellom forskjellige prosjekter i noe moderne land, ingen konfrontasjon mellom venstre og høyre (med sine nyanser) som kan vekke engasjement. Her er ikke Brasil annerledes enn Storbritannia, Spania eller Uruguay.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse