Annonse
04:00 - 07. juli 2006

Høgredreiinga er ekte nok

Svein Tuastad har etter sin analyse av norsk skulepolitikk funne at høgredreiinga i Arbeidarpartiet er overdrive. Men det held ikkje å berre sjå på skulepolitikken, svarar Dag Østerberg og Håvard Nilsen.

Høgredreiing. Arbeidarpartiet bevega seg faktisk mot høgre på 1980- og 90-tallet, meiner sosiolog Dag Østerberg og idehistorikaren Håvard Nilsen. På bildet snakkar dåverande statsminister Gro Harlem Brundtland med Høgres Jan Petersen og Kaci Kullman Five. Foto: Scanpix
Annonse

– For å vurdera korleis Arbeidarpartiet var påverka av nyliberalismen må ein gå inn i den retoriske og økonomiske sfæren. Ein må sjå på til dømes finanspolitikken, næringspolitikken og på skattepolitikken, seier Håvard Nilsen.

I 1998 ga idehistorikaren ut boka “Statskvinnen – Gro Harlem Brundtland og nyliberalismen” saman med sosiologen Dag Østerberg.

Østerberg og Nilsen var blant dei første som omtala Brundlands regjeringstid som ei nyliberalistisk vending innanfor politikken. Sidan då har nyliberalisme blitt ein del av det gjengse vokabularet både innanfor norsk politikk og for dei som analyserer han.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt