Annonse
04:00 - 22. desember 2006

Blakker seg på kriger

På Israels største næringslivskonferanse fortviler man over landets svulmende forsvarsbudsjett.

Før og etter: Israels offensiv mot Libanon i sommer har kostet dyrt. Her illustrert med oversiktsbilder av Beirut før og etter de israelske angrepene i juli 2006. Fotomontasje: GeoEye/AP
Annonse

I den landsomfattende selvransakelsen etter sommerens 34-dagerskrig i Libanon leter mange israelske ledere etter årsaken til at landets hær klarte seg såpass dårlig. Generalstabssjef Dan Halutz var raskt ute med å legge skylden på de siste årenes innsparinger i militærets budsjetter. Forklaringen ble til å begynne med tatt for god fisk, men etter hvert mener flere og flere av landets økonomer og eksperter på andre felt at dette ikke kan være hele sannheten.

“Israel står i det tradisjonelle budsjettmessige dilemmaet mellom et sterkt forsvar og befolkningens velferd på områder som helse og undervisning,” sier professor Zvi Eckstein, som er visedirektør i den israelske nasjonalbanken.

Vi møter ham på den store konferansen Israel Business Conference, en av de årlige hovedbegivenhetene i den israelske forretningsverdenen. Den finner sted på et av de ellers tomme luksushotellene i Tel Aviv. Alle de “sedvanlige” emnene er på programmet, og arrangørene er svært stolte av å ha den amerikanske multimillionæren Donald Trump som deltager. Men det er krigen og dens ettervirkninger alle snakker om.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt