Annonse
04:00 - 22. desember 2006

Blakker seg på kriger

På Israels største næringslivskonferanse fortviler man over landets svulmende forsvarsbudsjett.

Før og etter: Israels offensiv mot Libanon i sommer har kostet dyrt. Her illustrert med oversiktsbilder av Beirut før og etter de israelske angrepene i juli 2006. Fotomontasje: GeoEye/AP
Annonse

I den landsomfattende selvransakelsen etter sommerens 34-dagerskrig i Libanon leter mange israelske ledere etter årsaken til at landets hær klarte seg såpass dårlig. Generalstabssjef Dan Halutz var raskt ute med å legge skylden på de siste årenes innsparinger i militærets budsjetter. Forklaringen ble til å begynne med tatt for god fisk, men etter hvert mener flere og flere av landets økonomer og eksperter på andre felt at dette ikke kan være hele sannheten.

“Israel står i det tradisjonelle budsjettmessige dilemmaet mellom et sterkt forsvar og befolkningens velferd på områder som helse og undervisning,” sier professor Zvi Eckstein, som er visedirektør i den israelske nasjonalbanken.

Vi møter ham på den store konferansen Israel Business Conference, en av de årlige hovedbegivenhetene i den israelske forretningsverdenen. Den finner sted på et av de ellers tomme luksushotellene i Tel Aviv. Alle de “sedvanlige” emnene er på programmet, og arrangørene er svært stolte av å ha den amerikanske multimillionæren Donald Trump som deltager. Men det er krigen og dens ettervirkninger alle snakker om.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse