Annonse
04:00 - 06. mai 2005

Politiske tall

Annonse

 • Meningsmålinger: Resultatet avhenger av hvordan spørsmålet er stilt og hvem en har valgt å spørre; “ledere”, “fylkesmenn” eller “folk flest som har fasttelefon”.

 • Indekser: Når FNs levekårsindeks for n-te år på rad kårer Norge til verdens beste land å leve i. Grunnlaget er statistikk for blant annet levelader og utdanning, men noen må bestemme hvilke elementer som får bli med og hvor mye en lar de ulike elementene telle i sluttkarakteren.

 • Ekspertpaneler: Folk med tillitvekkende titler som “forskere” eller “analytikere” gir land, bedrifter og personer karakterer og poengsummer. Danner ofte grunnlag for indeksene nevnt over. For eksempel er karakterene fra Economist Intelligence Unit sitt land-analytiker-panel med å avgjøre poengsummen på Transparency International sin Corruption Perceptions Indeks.

 • Terningkast og ti på topp: Når VG gir statsrådene terningkast eller Rød Fronts tidsskrift Demo kårer de ti viktigste på “den unge venstresiden”. Her forsøker en sjelden å gi inntrykk av at dette er mindre subjektivt enn antallet terninger på en filmanmeldelse.

 • ALLEREDE ABONNENT?
  Kjøp abonnement
  Inntil 50 % rabatt
  Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
  Annonse